Du vil oppdage at noen av proteinkildene også er gode kilder for fett. Dette er ofte det vi kaller “supermat”

 

 

Uten protein kan vi rett og slett ikke leve, de er byggesteiner i ALLE cellene våre, og de skaper reisverket i kroppen vår.

Om vi skal gå grundig inn på proteiner er dette faktisk ganske omfattende, men siden jeg her bare vil vise dere det grunnleggende, så forsøker jeg å forenkle det så mye som mulig.

Om vi da tenker vår kroppen  som et reisverk, så vil jo vår bygning, kroppen, rase sammen om vi ikke tilfører proteiner.

Proteiner er også et element i maten som skaper metthetsfølelse og er en del av energikilden vår.

Protein er bygget opp av det vi kaller aminosyrer. Kroppen vår bruker 20 aminosyrer, hvor kroppen selv klarer å lage 12 av disse. De resterende 8 må vi tilføre via mat og drikke.

Disse 20 er essensielle aminosyrer, som betyr at de er livsviktige for oss.

Jo hardere vi belaster kroppen, jo mer protein må tilføres for å kunne bygge den opp igjen.

Og motsatt, jo mer inaktive vi er, jo mindre protein trenger vi.

Proteiner er i nesten all mat, men ikke i oljer, rent sukker og salt.

 

Siste delen av SPISEREGLEN, om grønnsaker står helt i bunnen av bloggen. Ønsker du se videoen om SPISEREGLEN, eller ønsker pdf med SPISEREGLEN, finner du den også nederst. 

Vi deler proteiner i to.

De som kommer fra dyreriket, Animalsk protein og de som kommer fra planteriket, Vegetabilsk protein.

 

Animalsk protein:

Fisk, skalldyr kjøtt, egg, melk og produkter produsert ut fra disse kildene.

 

Vegetabilsk Protein:

Nøtter, bønner, linser, mandler.

Noen grønnsaker er også høye på protein.

Ved et vanlig sammensatt kosthold her i Norge, får vi som oftest i oss nok protein. Men om vi spiser en ensidig type mat, kan det være mer utfordrende.

 

Fullgode og ikke fullgode proteiner.

Det er viktig å vite for de som spiser mest vegetarisk mat. Det påstås at med et vegetarisk kosthold får vi ikke fullgode proteiner.

Om du velger å bytte bort kjøtt, fisk, animalsk protein, sett deg da godt inn i hva som er vegetarisk protein, og innfør STOR variasjon av dette i kosten din.

Vegetabilsk protein har en litt annen oppbygging enn animalsk protein, derfor er det viktigere å variere med mange forskjellige kilder av vegetabilsk protein

Jeg vil tro at dette er grunnen til at mange sier at vegetabilsk protein ikke er et fullgodt protein.

Fordi en enkeltstående proteinkilde fra planteriket ikke alltid er et fullgodt protein, slik animalsk protein oftere er.

Ikke fullgodt protein kan sammenlignes med at de ikke inneholder helt optimale byggematerialer.

 

MER av proteinkilder.

Erter, spinat, brokkoli og rosenkål

 

Selv om Chiafrø her står under protein, er det også en super kilde for Omega 3 fett. Noe som hemmer betennelsesaktivitet i kroppen, og har mange helsefremmende egenskaper. Dette er grunnen for at Chiafrø står på superfood listen, så å få i seg litt av disse frøene hver dag kan være smart.

 

Fett som kroppens høyoktan drivstoff.

Når jeg snakker om fett, er det en av to reaksjoner som kommer.

Enten

-Nei æsj og fy, får vi ikke hjerteinfarkt og tette årer av det?

Eller

-Å ja, det må vi ha for det er jo SÅ sunt.

Som du ser, to utsagn som har så lite til felles som det er mulig. Og sånn er det i vårt hverdagslige bilde nå, enten er du for eller mot fett.

Hvorfor jeg stiller meg spørrende til det første utsagnet er som følger, må jeg en snartur innom karbohydrater for å få forklart meg.

Vi har energimessig forenklet to energikilder, karbohydrater og fett. De som velger det første utsagnet bruker da karbohydrater som primær energikilde, eller drivstoff for kroppen.

Mens jeg, som da har valgt det siste utsagnet, bruker fett som min primære energikilde for kroppen.

Vi blir jo i de veiledende ernæringsrådene anbefalt å spise karbohydrat mat som hovedkilde til energi, og fett er fy fy.

Når jeg spiser etter veiledende råd, selv om jeg kaller det villedende råd, så fyker blodsukkeret mitt til værs, og jeg blir ordentlig uvel og i dårlig form. Og nei, jeg har ikke diabetes.

Men om jeg spiser fett som energikilde, holder både mettheten og blodsukkeret seg stabilt gjennom hele dagen. Kroppen er tilfreds og rolig, og hjernetåken jeg var svært plaget med før, den blir borte.

 

Fett er som sagt et omfattende tema, og det viktigste er å velge MER av det fettet som er bra.

 

Om du tåler, så velg de fete melkeproduktene, og da helst økologisk, som smør, fløte, rømme og ost som ikke er fettredusert.

Gresk eller tyrkisk yoghurt naturell med høyt fettinnhold. Tilsett friske bær om du ønsker smak. Eller se videoen min under, hvor jeg lager kokosyoghurt.

De helfete melkeproduktene inneholder lite eller ingen melkesukker, som er et karbohydrat.

De fettkildene det kan være smart å unngå er de raffinerte planteoljene som soya, mais, solsikkeolje, som ikke er særlig rene, og som inneholder mye omega 9 som kan øke betennelse i kroppen.

 

Bare for å ha streifet innom temaet, så anbefaler jeg deg lese å deg opp på omega 3, som er supert å få i seg mer av og omega 9 som det da kan være smart å redusere.

Det finnes også noe som heter Transfett, som også er smart å unngå.

 

 

Gode og sunne MER AV fettkilder.

Extra Virgin kaldpresset Rapsolje

Fet fisk som makrell og laks, helst viltfanget.

Avocado, mandler, peanøtter, linfrø, valnøtter og grønne bladgrønnsaker.

 

Kokosmelk i hverdagen er et smaksrikt og supert valg. Jeg bruker kokosmelk til det meste. Vil du se hvordan jeg laget kokosyoghurt?

 

Cosmoveda Kokosmelk - Økologisk - 400 ml

Kokosolje, Extra Virgin - Coconut Oil - Økologisk - 500 ml

Vår Extra Virgin Kokosolje har alle næringsstoffer, enzymer, aroma og smak fra kokosnøtten intakt. Kokosolje kan hjelpe med å styrke immunforsvaret og opptaket av fettløselige vitaminer. Kokosolje har også anti-inflammatorisk effekt; betennelsesforebyggende og -dempende. Ferskhetsgraden av denne oljen vi selv importerer er svært god og en av de beste kokosoljene Altshop har testet ut til nå. Det anbefales sterkt å ta kokosolje sammen med vitamintilskudd, spesielt D-Vitamin D3 som nyttiggjøres best ved inntak sammen med oljer.

Bruk: Egner seg ypperlig både på brødskiven, i smoothies, i kaker og kjeks, og til steking, baking og frityrsteking. Dette er kanskje den beste oljen du kan bruke til steking og oppvarming fordi det skal mye til før den omdannes til transfettsyrer. Den er også fin til utvortes bruk på hud og hår. De mange bruksområdene kan du lese om mange steder på Internett hvis du søker.

Hvert sekund foregår det millioner av prosesser og reaksjoner i kroppen som er avhengige av fettsyrer; deling og fornying av cellene, tilførsel og lagring av energi i cellene, hormonsystem, hjernefunksjoner og nervesystemet, huden og synet. Fettsyrer har mange forskjellige funksjoner og er like viktige som proteiner og karbohydrater.

 

 

Clearspring Extra Virgin Olivenolje - 500 ml - økologisk

Varme og tørre somre og milde, fuktige vintre i det sørlige Italia sikrer at Clearspring Økologisk Italiensk Extra Virgin olivenolje tilbyr allsidighet og særpreg i overflod. Denne spesielle blandingen av mild og fruktig Dolce di Rossano oliven fra Calabria med mer besk Coratina oliven fra Puglia produserer en olje som er ideell for salater,, baking, dressinger og dips.

 

 

MCT olje - 500 ml - Soma

MCT-olje mest kjent innen sportsernæringen. De mellomlange fettsyrene er så lette å utnytte for kroppen at glykogenlagrene spares til spurten. MCT går også godt sammen med karbohydrater. Normalt sett vil karbohydrater via hormonet insulin undertrykke forbrenningen av fett. Når vi spiser mye fett sammen med karbohydrater vil derfor fettsyrene fort finne veien til midjer og lår.

En rekke kliniske studier viser at MCT lett omdannes til energi eller ketonlegemer, selv om insulin og glukose (sukker) er til stede. Ketonlegemer er en vannløselig energikilde som både hjertet, hjernen og kroppen kan utnytte som brennstoff. Ketonlegemer krever mindre oksygen for å forbrennes enn karbohydrater og fett.

Overvektige trenger ikke ytterligere fett til de allerede overfylte fettlagrene, ei heller karbohydrater som lett omdannes til fett i leveren. De trenger en energikilde som gjør blodsukkeret stabilt, de trenger energi som metter og varer lenge, de trenger en energikilde som ikke lagres som eller omdannes til fett og de trenger en energikilde som ikke er i konflikt med karbohydrater. MCT tilfredsstiller alle disse kravene for godt "slanke-fett". Konklusjonen på mange kliniske studier på MCT er nettopp at disse fettsyrene er et godt valg for de som trenger å gå ned i vekt.

 

 

Trykk på knappen om du ønsker pdf med min Spiseregle.

arrow

 

 

Få min Spiseregle her

privacy Din informasjon vil ikke bli delt

 

 

 

 

Noe kokt noe rått, da smaker det godt!

Da snakker jeg om grønnsaker.

Grønnsakene våre er stinne av gode næringsstoffer og har mange store fordeler for kroppen vår. Derfor er dette noe man bør ØKE, og spise mye mer av.

Som jeg sa i videoen, så er det noen grønnsaker kroppen tar opp best om de er rå og noen når de er kokt.

I stedet for å huske dette, så varier stort med hvilke typer du har rå og kokt.

 

Disse to trekantene på tallerken kan du stappe fulle til hvert måltid. Det er næringsrik og kalorifattig mat, proppet med gode egenskaper for å balansere  vår kropp.

 

SÅ du ikke  video om min SPISEREGLE?

 

 

 

Facebook kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published.